Fundal Consult - laboratorium for materialeforskning

Materialeteknikeren malet af mig selv med bred pensel

Når jeg ser bagud på de mange års engagement i industriel materialeteknik, er jeg lige ved at fristes til at betegne mig selv som generalist.

Det har været og er stadigvæk spændende. Som ung geologistuderende med feltarbejde på Grønland og i Nord-Norge var der et tilsnit af det romantiske. I telt om sommeren i arktiske områder og med frit spillerum til foruden den geologiske/ geofysiske kortlægning også at være amatørornitolog og ditto botaniker. Det samme romantiske skær var der også over opholdet i Godhavn, Disko på Grønland. Her blev det endda til også at arbejde geologisk fra slæde i selskab med grønlandske slædehunde og fra båd. Interessen for metaller og præparation startede her, hvor jeg involverede mig i undersøgelse af tellurisk jern, der var fundet i nærheden af Godhavn 100 år før. Metaller og metallurgi var ikke i min studieplan på Universitet, men blev det nu.

Gennem ansættelse hos F.L.Smidth og Co A/S blev den nyindvundne viden om præparation og stor rutine i polarisationsmikroskopi indgangen til den store verden af materialetekniske undersøgelser, som cementproduktionen byder på, og der var stor frihed under daværende leder af forskningsafdelingen cand. scient. Vagn Johansen til at søge ind i materierne.

Der blev anledning til at fordybe sig i oxid- og silikatkeramik, metaller, reaktioner i gasfasen, korrosion, abrasion og meget mere.

Ved ansættelsen hos Struers A/S fik jeg anledning til at lære bl.a. om markedsføring, Produktionstilrettelæggelse, styklister og skrivning af manualer.

Livet som selvstændig materialetekniker har været og er spændende. Først flere glassilikattekniske opgaver, bl.a. fremstilling af fluorescerende glas og blæsesand udfra mineralsk affald (Fluoropal og CARBOGRIT), hvor der kunne trækkes på erfaringerne fra tiden hos F.L.Smidth A/S. Men så dukkede der noget helt nyt op i forbindelse med CARBOGRIT fremstilling med opgaver indenfor kompostering af slam fra rensningsanlæg, langt fra min fantasi om arbejdsopgaver, da jeg var ung geolog.

Den private verden

Den private verden uden for materialeteknikken fortjener også et par ord.

Jeg har haft den store glæde at være med til sammen med 2 mødre at opfostre i alt 6 børn, 5 drenge og en pige. De har hver for sig ved egen tilskyndelse fundet den uddannelse, der passer dem: En tømrer, komponist, matematiker/datalog, merconom, smed (nu under efteruddannelse til ingeniør) og yngste har  taget uddannelse som dykkerinstruktør og  nu startet på CBS. De 3 ældste har stiftet familie og antallet af børnebørn er nu 7. Min elskede og ven gennem 10 år Winnie Kirstine Manley døde d. 09.08.2010 til min store sorg.

I det civile samfund har jeg været med i Dansk Foreningen for Materialeteknik i ca. 23 år hvoraf de 14 som formand indtil 2002. Det har været spændende at være med til at tilrettelægge de årlige seminarer, temadage og eendagskurser med altid engagerede bestyrelsesmedlemmer.

I Foreningen Far har jeg været meget engageret fra 1993 til 2005, heraf 7 år som formand i Københavns afdelingen og til sidst landsformand. Det har været en stor udfordring sammen med dygtige en engagerede frivillige at arbejde med denne organisation, hvor tilrettelæggelsen af uddannelsen som rådgiver i foreningen har fyldt meget. Bl.a. har jeg syntes vældig godt om at tilrettelægge i alt 6 internat rådgiverkurser, hvor jeg ikke kan lade være med at fremhæve, at foruden et godt fagligt program, er jeg stolt af, at foreningens kursus for forældre med børn har været så rummeligt, at børnene bad om at komme med næste år.